Lavanda

Products that contain this plant
Lavanda

Lavandulu angustifoliju, ili englesku lavandu, već odavno nalazimo u biljnim vrtovima. Unatoč svom nazivu, ona ne potječe iz Engleske, već prvenstveno s Mediterana (iz Španjolske, Francuske, Italije, Hrvatske, itd.). Riječ je o grmu jakog mirisa koji raste od 1 do 2 metra. Listovi su vazdazeleni, u dužini od 2-6 cm i širini od 4-6 mm. Cvjetovi su ružičasto-ljubičaste boje i rastu na šiljcima u dužini od 2-8 cm na vrhu tankih bezlisnih stabiljki dugih 10-30 cm. Lavanda je otporna na sušu i uspijeva na visokim temperaturama.

Naziv vrste angustifolia na latinskom znači “uski list”. Kao biljka se koristi dulje od 2,500 godina. Drevni Feničani i Egipćani koristili su lavandu za parfem i za mumificiranje. Aromatični cvijet lavande ima prirodne antiseptičke i astringentne osobine koje su narodni iscjelitelji prepoznali prije mnogo stoljeća.

Najvažnija ljekovita svojstva lavande uključuju ublažavanje stresa, poboljšavanje raspoloženja, promicanje mirnog sna, smanjivanje iritacije kože, sprječavanje infekcija, smanjivanje upala i ublažavanje nadutosti želuca. Miris lavande ne smanjuje bol, ali ublažava stres i tjeskobu.

JESTE LI ZNALI?

IZVORI: