Aronija

Aronija

Aronija (aronia melanocarpa) je došla u Europu s istočne obale Sjeverne Amerike. U početku se uzgajala samo zbog estetike i ukrasa. Grmovi aronije u listopadu rastu velikom brzinom (do 3 m). Tamno zeleno lišće postaje čarobne crvene boje u jesen, stvarajući prekrasan prizor. Još ljepši su nježni bijeli cvjetovi koji postaju doista veličanstveni u svibnju, kada grmovi aronije cvjetaju. Bobice aronije su tamno ljubičaste, slatke, kisele i malo gorke. Bobice sazrijevaju početkom rujna i ostaju na grmu sve do studenog.

Razne studije pokazuju da je aronija bogata antioksidansima koji sprječavaju oksidaciju stanica od strane slobodnih radikala. U 100 g aronije, pronađeno je oko 1,480 mg antocijanina i 1,752 mg polifenola. Antocijanin daje tamno ljubičastu boju bobicama.

Zrele bobice aronije sadrže velike količine biofenola, tanina, flavonoida i antocijanina.

Prema istraživanjima o učincima antioksidansa (ORAC), aronija ima jednu od najviših ikad zabilježenih vrijednosti – 16,062 µmol / 100 g. Usporedbe radi, vrijednosti ostalih vrsta voća je: borovnice 6,552 µmol; šljive 6,259 µmol; smokve 3,383 µmol; grožđe 1,260 µmol; limun 1,225 µmol; naranče 984 µmol.

JESTE LI ZNALI?

IZVORI