Ljekovita svojstva

Redovitim unosom aronije u organizam kao sastavni dio naše prehrane značajno se poboljšava rad imunološkog sustava, mozga, cirkulacija krvi, reguliraju se krvni tlak i količina šećera u krvi te sprječava velik broj drugih bolesti.

Karcinom / Polifenoli aronije imaju ulogu u kontroli i prevenciji razvoja raka modulirajući sve 3 faze: inicijacija, promocija i napredovanje karcinoma. Istraživanja su pokazala kako aronija utječe na mnoge karcinome. Jedna studija prikazuje da je ekstrakt aronije u roku od 24 sata eliminirao velik broj stanica karcinoma malignog tumora na mozgu.

Visok krvni tlak / Pospješuje cirkulaciju krvi, smanjuje previsok krvni tlak te pomaže kod ateroskleroze, upale i proširenih vena. Antioksidansi aronije djeluju kao antiupalna sredstva po cijelom tijelu i pomažu kod opuštanja arterija, smanjujući krvni tlak i kronične upale.

Kardiovaskularne bolesti / Aronija osigurava potpunu zaštitu stanica od oksidativnih učinaka i ima opuštajući učinak na krvožilni sustav te je zbog toga učinkovito sredstvo u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti. Također, snizuje krvni tlak, upale i oksidaciju LDL kolesterola . Nekoliko studija utvrdilo je vezu između unosa flavonoida i rizika od kardiovaskularnih bolesti. U studiji koja je trajala 10 godina, Hertog i suradnici naveli su da je relativni rizik za neželjene koronarne incidente kod starijih osoba koje su imale najviši unos flavonoida bio značajno manji od osoba koje su imale nizak unos flavonoida. Druga desetogodišnja studija u kojoj je sudjelovalo 34.000 žena u postmenopauzi utvrdila je da je ukupan unos flavonoida bio povezan sa smrtnošću kao posljedica kardiovaskularnih bolesti.

Šećerna bolest / Smanjuju količinu šećera u krvi . Antocijani aronije smanjunju razinu glukoze u urinu i smanjuju razinu oksidacije lipida u urinu i krvi. Aronija također suzbija podizanje i opadanje razine šećera u krvi.

Želudac / Smiruje grčeve i bolove u želucu, smiruje upalu sluznice želuca te pomaže kod čira na želucu i želučane neuroze .

Glava / Pospješuje cirkulaciju te pomaže kod glavobolja i migrene.

Endokrine žlijezde / Pospješuje rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti.

Imunološki sustav / Podiže opće stanje imunološkog sustava .

Jetra i žuč / Potpomaže radu jetre u neutralizaciji štetnih tvari te olakšava rad bolesne i oštećene jetre. Ima pozitivan učinak kod upale žučnog mjehura i žučnih kanala, žutice, žučnog pijeska i žučnih kamenaca.

Crijeva / Smiruje grčeve i bolove u crijevima, smiruje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljeve.

Teški metali i radioaktivne tvari / Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz tijela.
(Napomena: Tekst ne trebate tumačiti kao medicinski savjet, već je nastao na temelju podataka znanstvenih studija.)

Više o zdravstvenim svojstvima aronije možete pročitati klikom na ikonu:

 PDF2